Fastholde Column og Row Headers i Reporting Services 2008 R2

Det tog mig lige et par forsøg før jeg fik helt styr på, hvordan man i Reporting Services 2008 R2 kan fastholde Column og Row Headers. Situationen er aktuel, når du har en tablix der fylder mere end en side, eller er større end hvad der kan være på skærmen. I disse tilfælde er det en god ide at Column og Row Headers gentages på hver side og ligeledes bliver på skærmen når der scrolles i tablix'en. Det første du skal gøre er at gå ind i "Tablix Properties", ved at højreklikke i øverste venstre hjørne af tablix'en. Denne del er lige ud af landevejen. Her sætter du blot de ønskede flueben som vist i nedenstående. Går du herefter i preview, vil du opdage at det sikkert stadig ikke virker. Dette skyldes at du mangler at definere dine Column og Row Headers. Denne del kan være lidt mere uklar. Column og Row Headers skal defineres på de enkelte Column og Row Groups. Det er ikke lykkedes mig at finde en metode hvor man kan tilføje Headers til en allerede eksisterende Group. Derfor tilføjer jeg nye groups udenom den eksisterende Row Group "(Details)".
  1. Marker en celle i den eksisterende Row Group "(Details)".
  2. Højreklik på en valgte celle og tilføj ny Column Group
  3. Vælg at den nu group skal være en Parent Group.
  1. Nu er det så vigtig at du sætter flueben i "Add group header"
  2. Under "Group by:" vælger du bare et tilfældig felt (det sletter vi igen senere)
Nu skal vi have den nye Column Group redigeret
  1. Højkreklik på den nye Cloumn Group og vælg "Group Proiperties.."
 1. Tilret navnet på Columns Groupen – har kaldt min "ColumnDetails"
 2. Slet det tidlige oprettede Group expression ved markere feltet og tryk"Delete"
Dine Group Properties ser nu ud som følgende: Gentag fra step 1 til 8 men vælg denne gang at tilføje en Row Group i stedet for en Column Group. Tablixen er nu helt ukendelig med en række ekstra rækker og kolonner. Min ser ud som nedenstående: Bemærk de dobbelt stiplede linier – det er dem der markere vores Column og Row Headers. Nu starter oprydningen.
 1. Slet først den nye Row Group.
 2. Når du bliver spugt om:
  Vælger du den nederste mulighed.
 3. Nu kan du slette den nye Column Group på samme måde
 4. Denne gang er det vigtigt at du vælger den sidste mulighed når du bliver spurgt om:
 5. Herefter er der lidt tablix-gymnastik tilbage, hvor du skal have slettet de overflødige rækker og kolonner samt kopieret nogle af cellerne rundt. Husk at "Undo" er din ven, når du sletter noget forkert. Den del vil jeg ikke gennemgå her – det endelige resultat kan se ud som følgende:
 

Bemærk at de dobbelt stiplede liner stadig skal være der. Ellers er du kommet til at slette dine Headers igen. Når du nu går i preview kan du se at Column og Row Headers opfører sig som tilsigtet. J Er ikke synderligt imponeret over SSRS teamets implementering af denne feature. Hvis der er nogen der fundet en lettere metode (det håber jeg), er jeg meget interesseret i at høre hvordan I gør. Jeg ved at det samme resultat kan opnås ved at gå til "Advanced Mode" under Column og Row Groups, og så selv tilføje Static rows osv. men synes selv det er endnu mere besværligt end ovenstående - eller hvad siger I?